Czech vignette
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Cseh matrica online

A cseh matrica online vásárlásának legegyszerűbb és leggyorsabb módja a Tollster alkalmazás. Ön letölti az alkalmazást, kiválasztja az országot, megadja a jármű adatait, és közvetlenül az alkalmazásban fizet bankkártyával. Vásárolhat matricát több országra vagy több járműre, és gond nélkül indulhat útjára!

A matrica Cseh Köztársaság egyszerű és gyors megvásárlásához használja az edalnice.cz hivatalos platformot.

Íme, mit kell tennie 7 lépésben:

 1. Válassza ki az autó regisztrációs országát, és adja meg a rendszámot.
 2. Válassza ki a matrica érvényességi idejének kezdő dátumát.
 3. Válassza ki a kívánt matrica típust az érvényességi időnek megfelelően (10 nap, 1 hónap, 1 év).
 4. Adja meg e-mail címét, hogy a vásárlás befejezésekor minden információt megkapjon.
 5. Egy fontos lehetőség az, hogy a megfelelő négyzet bejelölésével értesítést kapjon a matrica lejáratáról.
 6. Válassza ki a fizetési módot: bankkártyás vagy banki átutalással.
 7. Erősítse meg a feltételeket, és lépjen be a fizetési szakaszba.

Ügyeljen a lej és a cseh korona (CZK) közötti árfolyamra. Annak ellenére, hogy Csehország az EU része, a hivatalos fizetőeszköz a cseh korona, így minden fizetés ebben a pénznemben történik. Ellenőrizze az árfolyamot vásárláskor, hogy elkerülje az árfolyam-különbséggel kapcsolatos meglepetéseket.

Győződjön meg arról, hogy aktiválta az online kártyás fizetési lehetőséget, hogy fizetni tudjon a cseh matricaért. Ha a bankkártyás fizetést választja, szinte azonnal megkapja a visszaigazolást e-mailben, és nyugodtan indulhat tovább.

Ha a cseh matrica kifizetéséhez banki átutalást szeretne, akkor 5 nap múlva is megkaphatja a visszaigazolást.

Ha vásárolt egy elektronikus matricát egy értékesítési helyen, és később rájön, hogy bizonyos adatokat hibásan adott meg, akkor nem kell aggódnia. A téves adatokat legfeljebb 15 percen belül kijavíthatja ugyanazon az értékesítési helyen.

Cseh matrica az értékesítési pontokon

Ha szívesebben vásárolná meg a cseh matricát fizikai értékesítési helyről, több mint 3000 ilyen pont érhető el országszerte.

Ezeket az értékesítési pontokat a Cseh Köztársaságban elterjedt EuroOil üzemanyagtöltő állomásokon találja. A postahivatalok is egy másik lehetőség a matrica megvásárlására.v

Az értékesítési pontokat az itt vagy itt elérhető linkeken érheti el. Itt talál egy átfogó listát a Cseh Köztársaságban elérhető összes értékesítési pontról.

Egy kényelmes értékesítési pont kiválasztásával gyorsan és egyszerűen megkaphatja a Cseh Köztársaságba szánt matricát közvetlenül az adott helyről.

cseh matrica

Önkiszolgáló pontok cseh matricához

Ha önkiszolgáló zenegépeken keresztül szeretné megvásárolni a cseh matricát, élvezheti az online és a fizikai vásárlás kombinációjának előnyeit.

Ezek az önkiszolgáló zenegépek Csehország minden bejáratánál találhatók, gyors bankkártyás fizetést tesznek lehetővé, és több nyelven is elérhetők.

Ide kattintva megtalálhatja azokat a pontokat, ahol ezek a zenegépek találhatók.

A cseh matrica önkiszolgáló automatákon keresztüli fizetéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Válassza ki azt a nyelvet, amelyen az információkat fogadni szeretné.
 2. Válassza ki a kívánt matrica típusát (érvényes 1 év, 30 nap vagy 10 nap).
 3. Adja meg a jármű rendszámát és a regisztrációs országot.
 4. Válassza ki az elektronikus matrica érvényességének kezdő dátumát.
 5. Opcionálisan igényelheti az akciós árat az ökojárművekre, például a földgáz CNG-vel vagy biometánnal hajtott járművekre.
 6. Fizesse be, és már mehet is.

Az önkiszolgáló automatákon keresztül gyorsan és egyszerűen juthat hozzá a cseh matricához, anélkül, hogy online kellene vásárolnia vagy el kellene mennie egy fizikai értékesítési ponthoz.

Cseh matrica ára

A Cehia matrica ára a választott időszaktól függ. Ebben az értelemben a 3,5 T alatti járművek árai:

IdőszakNormál árEco ár
1 év1.500 CZK (~ 61 euro)750 CZK (~30,66 euro)
30 napok440 CZK (~18 euro)220 CZK (~8,99 euro)
10 napok310 CZK (~12,67 euro)155 CZK (~6,34 euro)

Ha autója sűrített földgázzal (CNG) vagy biometánnal működik, akkor 50% kedvezményt kap a cseh matricából, ugyanis az EcoPrice nevű akciós ár érvényes.

Ezt a kedvezményt az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek népszerűsítésére és a környezetbarátabb üzemanyag-források használatának ösztönzésére ajánlják fel. Ha autója CNG-vel vagy biometánnal működik, akkor csak a normál matrica ár felét kell fizetnie.

Fontos megjegyezni, hogy ez a kedvezmény nem vonatkozik a cseppfolyósított petróleum gázzal (LPG vagy LPG) közlekedő autókra.

Fizetési kivételek a cseh matricára

A Cseh Köztársaságban bizonyos típusú járművek használói mentesülhetnek a matrica fizetése alól. Ezek a kivételek a következők:

 1. A motorkerékpárok
 2. Vontatott autók
 3. Elektromos autók
 4. Hidrogénnel hajtott autók (feltéve, hogy a CO2-kibocsátás nem haladja meg az 50 g/km-t)
 5. Történelmi autók
 6. Különféle egészségügyi problémákkal küzdő gyermekeket szállító autók

Ha gépjárműve e kategóriák valamelyikébe tartozik, kérhet felmentést a matrica fizetése alól egy űrlap kitöltésével és e-mailben történő elküldésével a: epodatelna@edalnice.cz.

Az online képlet itt tölthető ki.

Finom cseh matrica

Ha nem vásárol érvényes matricát a Cseh Köztársaságban, a helyi törvények szerint pénzbírságot kaphat. A matrica vásárlásának elmulasztása vagy más szabálysértések miatti bírságok a következők lehetnek:

 1. Ha fizetős úton közlekedik érvényes elektronikus matrica nélkül, és nem jogosult a mentességre, akár 20 000 CZK (~4 000 lej) bírságot is kaphat.
 2. Ha úgy nyújt be matricamentességi bejelentést, hogy nem jogosult a mentességre, a bírság elérheti a 100 000 CZK-t (~20 000 lej).
 3. Ha a jármű jogosult a mentességre, de nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően nyújtotta be a felszólítást, akár 5000 CZK (~1000 lej) bírságot is kaphat.
 4. Ugyanilyen bírság szabható ki, ha Ön 10 munkanapon belül nem jelenti be a felmentési jog megszűnését.

A bírságok és a további problémák elkerülése érdekében fontos betartani a matrica vásárlására és használatára vonatkozó szabályokat és törvényi előírásokat a Cseh Köztársaságban.

3,5 T feletti járművek

Cseh matrica ára

A Cseh Köztársaságban fizetős utakon közlekedő teherautók és autóbuszok az autó fedélzetére szerelt automatikus fizetési eszközzel fizetik az autópályadíjat.

A cseh útdíj a kilométerek számától függően kerül felszámításra, és az alábbi szempontok alapján kerül kiszámításra:

 • útkategória (autópályák; I. kategóriájú utak);
 • járműkategóriák (az elektronikus útdíjszedő rendszerbe tartozó járművek, kivéve az M2 és M3 kategóriájú járműveket; M2 és M3 kategóriájú járművek);
 • járművek emissziós osztályai (EURO 0 – EURO IV osztály; EEV; osztály; CNG-BIO osztály);
 • a jármű vagy járműszerelvény megengedett legnagyobb tömege (járműkategória: 3,5 t – 7,5 t, járműkategória: 7,5 t – 12 t, járműkategória: 12 t felett);
 • egy jármű vagy járműszerelvény tengelyeinek száma (2 tengely; 3 tengely; 4 tengely; 5 vagy több tengely);
 • napszak (nappali díj 05:00 és 21:59 között; éjszakai díj 22:00 és 04:59 között).

A jármű és az itt megtett távolság alapján becslést készíthet.

További információkat itt érhetsz el:

Fizetés az OBU Myto CZ útdíjautomatán keresztül

A Cseh Köztársaságban két fő módja van az útdíj befizetésének: előre fizetett és utólag fizetett.

Előre fizetett fizetés esetén a több mint 210 árusítóhely bármelyikén fizethet bankkártyával vagy üzemanyagkártyával.

Használhatja az Androidon elérhető MYTO VZ.EU mobilalkalmazást is, vagy elérheti a rendszerüzemeltető honlapján az „Ügyfélzóna” részt, és bankkártyával fizethet.

Alternatív megoldásként banki átutalást is intézhet a nyílt rendszer üzemeltetőjének a Cseh Nemzeti Banknál vezetett számlájára. Fontos megjegyezni, hogy a Myto CZ OBU elektronikus eszköz kiállításához legalább 1000 CZK-val (200 lej) kell feltölteni a számlát.

Ha gyakran vezet a Cseh Köztársaságban, az ajánlott opció az utólagos fizetés (utólagos fizetés). Ez a fizetési mód üzemanyagkártyával történik.

Mindkét fizetési mód rugalmasságot és kényelmet kínál, és a választás az Ön preferenciáitól és igényeitől függ.

cseh matrica

Hogyan juthatok hozzá a Myto CZ készülékhez?

A MYTO CZ berendezések ingyenesen elérhetőek, és OBU készülékenként körülbelül 2468 CZK (100 euró) garanciával szerezhetők be a cseh útdíjrendszer üzemeltetőjének.

A MYTO CZ felszereléshez itt tudsz belépni.

Hogyan telepíthetem a Myto CZ eszközt?

A Myto CZ OBU-t meghatározott helyen kell felszerelni a jármű szélvédőjének belső oldalára. Javasoljuk, hogy a kormányoszlop és a szélvédő középső része közötti alsó részen helyezkedjen el, hogy azt ne takarják el ablaktörlők vagy egyéb tárgyak, és ne érintse a vezető látóterét.

Tilos a berendezést a tárolórekeszek vagy a mozgó elemek, például a légzsák fedeleinek területére helyezni.

Az elektronikus berendezést tapadókorongok segítségével rögzítik a szélvédőre, amelyek a Myto CZ berendezésház kivehető részéhez vannak rögzítve.

Az elektronikus berendezés áramellátásához a szivargyújtó aljzathoz vagy egy másik, azonos mechanikai specifikációjú aljzathoz csatlakozó kábelen keresztül kell csatlakoztatni a jármű áramforrásához.

Finom cseh matrica

A gyakori események, amelyekért a fuvarozó bírságot kaphat a Cseh Köztársaságban, a következők:

 1. Olyan jármű használata, amely nem rendelkezik MYTO CZ elektronikus eszközzel.
 2. Jármű üzemeltetése az elektronikus eszközbe történő helyes adatbevitel vagy hibás adatbevitel nélkül.
 3. Fizetős út használata az elektronikus útdíjrendszer üzemeltetőjénél nem nyilvántartott járművel.
 4. Rendőr vagy vámos elektronikus eszköz működésének ellenőrzésére és az útdíj megfizetésére vonatkozó utasításának elmulasztása.
 5. Elektronikus eszköz illegális kezelése.

Bár a hivatalos weboldal nem határozza meg egyértelműen, hogy a fuvarozók esetében mekkora bírságot szabnak ki ezekért az incidensekért, a személygépkocsik esetében a fent említett 20 000 – 100 000 CZK (4000 – 20 000 lej) közötti sávot vehetjük figyelembe. A bírságok és egyéb nem kívánt következmények elkerülése érdekében fontos betartani a csehországi elektronikus útdíjszedési rendszerre vonatkozó szabályokat és törvényi előírásokat.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *