French vignette
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Franciaországban nincs francia matricarendszer az útadókra. A francia hatóságok autópályadíjat szabtak ki a franciaországi tranzitdíjak beszedésére. Ezen kívül van egy ökológiai matrica is, amely a szennyezettség mértéke szerint osztályozza a járműveket.

A franciaországi autópályadíjat a megtett autópálya-szakasz kijáratánál lévő fizetőállomásokon kell fizetni, és az összeg attól függ, hogy hol hajtott be az autópályára.

Minden francia autópálya fizetős, és sok van belőlük. Mellettük ingyenes parkolók, benzinkutak és mini éttermek találhatók. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a létesítmények nem működnek éjjel-nappal, ahogyan ez Romániában történik. Ha utazását többnyire éjszaka tervezi, akkor elengedhetetlen, hogy vegye figyelembe az autópályákon található benzinkutak és éttermek csökkentett üzemidejét.

Franciaországban is felárat kell fizetni az autópályák és utak hétvégi és bizonyos időszakokban történő használatáért, ami gyakran az autópálya mentén jelenik meg.

francia matrica

Hogyan kell fizetni a francia fizetős utakat?

Függetlenül attól, hogy személygépkocsija vagy teherautója van, és a francia matricát (francia fizetős utak) kell fizetnie, az autópálya kijáratánál lévő fizetőkabinoknál kell fizetnie.

Franciaországban nem lehet online fizetni a franciaországi autópályadíjat, de az útdíj állomásokon többféleképpen fizethet:

  1. Készpénz: A díjat euróban, dollárban, fontban vagy svájci frankban fizetheti.
  2. Kártya: CB, Visa, Eurocard, Mastercard vagy Cofinoga kártyákkal lehet fizetni.
  3. A Télépéage Liber-t rendszer: A gyorsabb és automatizált lehetőség érdekében a Télépéage Liber-t készüléket felszerelheti az autóra, és a speciális fizetősávon áthaladva, maximum 30 km/h sebességgel fizeti az útdíjat.

Ezek a fizető állomások az autópálya kijáratánál találhatók, és a díj összege attól függ, hogy hol lépett az autópályára, a jármű kategóriájától és a megtett távolságtól függ. Az útdíjbeszedő állomások pontos helyének megkereséséhez tekintse meg a Franciaország díjköteles utak teljes térképét, amely elérhető a francia útdíjhivatalok honlapján.

Járműkategóriák a francia matricához

A 3,5 tonna alatti autókhoz kapcsolódó, a francia autópálya-adót (francia matrica) fizetendő járműkategóriák a következők:

  • osztály – ebbe az osztályba azok a járművek tartoznak, amelyek maximális összmagassága 2 méter, beleértve a 3,5 tonnánál kisebb vagy azzal egyenlő MTMA-t (legnagyobb megengedett tömeg). Ebbe az osztályba tartoznak azok a gördülő egységek is, amelyek maximális teljes magassága 2 méter, és a vontatójármű MTMA tömege legfeljebb 3,5 tonna.
  • osztály – Az ebbe az osztályba tartozó járművek teljes magassága 2 és 3 méter között van, az MTMA tömege pedig legfeljebb 3,5 tonna. Ebbe az osztályba tartoznak a 2 és 3 méter közötti teljes magasságú futóművek és a vontatójármű MTMA-értéke, legfeljebb 3,5 tonna.
  • osztály – Az 5. osztályba tartoznak a motorkerékpárok, a tartozékokkal felszerelt motorkerékpárok és a triciklik.
francia matrica

Ökológiai matrica Franciaország

Franciaország bevezette az ökológiai matricát a gépjárművek szennyezettségi szintjének osztályozására szolgáló intézkedésként. Ezt a matricát a szélvédő jobb oldalára kell felhelyezni, akár felül, akár alul. Ennek vásárlási bónusznak kell lennie az utakra vonatkozó francia matrica mellett.

Jelenleg Párizsban hajtják végre az ökológiai matrica kötelezettségét, de a cél az intézkedés kiterjesztése más francia nagyvárosokra is.

A zöld pont az elektromos autókra vonatkozik, míg a többi jármű szennyezettségi fokának megfelelő színpalettával van keretezve, amint azt az autó rendszámtáblája is tanúsítja. Az 1997 előtt gyártott járművek nem jogosultak ezekre a pontokra.

Az ökológiai matricát 14 napon belül ingyenesen állítják ki, és korlátlan ideig érvényes arra a járműre, amelyre vásárolták. Minden ökológiai matrica egy regisztrációs számra vonatkozik.

Ha online szeretné megvásárolni ezt az ökológiai matricát Franciaországban, érheti el ezt a linket.

Finom a francia fizetős utakra

Ha úgy közlekedik a francia autópályákon, hogy nem fizet a francia fizetős utakon (francia matrica), 750 eurós bírságot kockáztat. Fontos ezeknek a szabályoknak a tisztában tartása, és a matrica megvásárlása, illetve a megfelelő díj megfizetése az autópálya-lehajtóknál. Így elkerülheti a pénzbírságot és egyéb kellemetlenségeket.

Hogyan kerülhetem el a francia autópályadíjakat?

A fizetős utak elkerülése és az alacsonyabb sebességű közlekedés érdekében lehetősége van az expressz gyorsforgalmi utakat választani Franciaországban.

Ezeken a gyorsforgalmi utak sebességkorlátozása 80 km/h, ami bizonyos utazásokhoz vagy preferenciákhoz megfelelő lehet. Ha szeretné megtalálni az optimális franciaországi útvonalakat, és megtervezni az utazásokat fizetős utak használata nélkül, keresse fel az autoroutes.fr webhelyet. Ez a franciaországi autópályadíj-kalkulátor is segítségére lesz.

Az alagutak és a hidak fizetősek Franciaországban

A franciaországi autópályadíj mellett számos díjat kell fizetni a franciaországi hidakért és alagutakért is, ha átkelsz rajtuk, ezeket nem tartalmazza a francia matrica ára.

Alagutak és hidakMotorkerékpárok
3,5 t alatti járművek kategória 1
3,5 t kategória alatti járművek 2
Puimorens4,20 EUR6,90 euro14,30 EUR
Maurice-Lemaire3,70 euro6,10 euro9,60 EUR
Normand0,00 EUR5,50 EUR6,40 euro
Tankarville0,00 EUR2,60 EUR3,20 euro
Viaduct Millau 5,30 EUR10,80 EUR16,10 EUR
Viaduct Millau  5,30 EUR8,60 EUR12,90 euro
Tunnel du Frejus egyirányú31 euro46 euro61 euro
Tunnel du Frejus 2 út39 euro58 euro77 euro
Tunelul Mont Blanc egyirányú31 euro46 euro61 euro
Mont Blanc 2 út39 euro58 euro77 euro
Prado Carenage2,80 EUR2,80 EUR2,80 EUR

3,5 T feletti járművek

Francia autópálya adó és útdíj eszköz francia matricához

Ha Ön fuvarozó, két lehetősége van a kamionok franciaországi útdíjának megfizetésére. Az első lehetőség az, hogy készpénzzel vagy kártyával fizet az autópálya kijáratánál található fizetőkabinoknál. Az ár a teherautó 4. osztályán és a megtett távolságon alapul.

Ehelyett egy másik egyszerűbb lehetőség a Télépéage Liber-t készülék felszerelése az autóba. Ezzel a készülékkel a Télépéage Liber-t rendszerrel a kijelölt fizetősávon áthaladva automatikusan, legfeljebb 30 km/h sebességgel tudja majd fizetni az útdíjat.

Ezzel a második lehetőséggel időt takaríthat meg, és elkerülheti a sorban állást az útdíjbeszedő állomásokon, mivel a fizetések automatikusan és gyorsan történnek, anélkül, hogy minden egyes fizetőállomáson meg kellene állnia. Így Ön profitálhat a hatékonyabb és késésmentes utazásból a francia autópályákon.

francia matrica

Járműkategóriák

A járműkategóriák határozzák meg a francia autópályadíj összegét (francia matrica). A francia hatóságok által a 3,5 tonnánál nagyobb járművekre megállapított osztályok a következők:

  • osztály – Ebbe az osztályba tartoznak a 2 tengelyes járművek, amelyek teljes magassága meghaladja a 3 métert, vagy amelyek megengedett legnagyobb tömege meghaladja a 3,5 tonnát.
  • osztály – A 4. osztályba a 2-nél több tengelyes, legalább 3 méteres teljes magasságú vagy 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb tömegű járművek tartoznak. Ebbe az osztályba tartoznak a legalább 3 méter teljes magasságú járművek és a 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb tömegű járművek is.

Finom francia matrica

Ha a megfelelő útdíj megfizetése nélkül vezet az autópályákon Franciaországban, 750 eurós bírságot kockáztat. Fontos ezeknek a szabályoknak a tisztában tartása, és a matrica megvásárlása, illetve a megfelelő díj megfizetése az autópálya-lehajtóknál. Így elkerülheti a pénzbírságot és egyéb kellemetlenségeket.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *