HGS Turkey
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

HGS pulyka rendszer

Törökországban a HGS pulyka matricát vagy útdíj-transzpondert fogja használni a török matrica díjának megfizetésére az autópályákon. A HGS Turkey matricát a szélvédőre, a visszapillantó tükör mögé, a szélvédő felső szélétől 5-10 cm távolságra ragasztják fel. Az autópályára való be- és lehajtáskor a sebességet 30 km/h-ra kell csökkenteni, hogy a rendszer leolvassa a matrica chipet és az autó rendszámát.

A HGS Turkey matrica megvásárolható a Posta (PTT) pultjain, Shell állomásokon, speciális autópálya-bejárati pultokon és bizonyos banki irodákban. A matrica ára 5 és 15 török líra között változik, az átruházható vagy át nem ruházható opciótól függően. Vásárláskor be kell mutatnia az útlevelét és a gépkocsi rendszámát, és ki kell töltenie egy űrlapot a nevével, útlevélszámával és az autó rendszámával.

A HGS pulyka matrica minimális feltöltési mennyisége 30 török líra. A fizetés általában csak készpénzben történik. A HGS Pulyka matricával együtt kapsz egy kartonlapot, amivel feltöltöd.

HGS pulyka

A HGS pulyka járműkategóriái

Törökországban lehetősége van az autópálya vezetése után legfeljebb 11 napig fizetni Törökországnak az autópályák használatáért járó díjat.

A török autópályadíjak változóak, és az Ön által birtokolt járműkategóriától függően érvényesek. Ezeket a kategóriákat a török rendszer a következőképpen osztályozza:

kategória 1Kéttengelyes, 3,20 m-nél kisebb tengelytávolságú járművek: személygépkocsik, motorkerékpárok; kisteherautók, kisteherautók és kisbuszok, amelyek tengelytávja 3,20 m-nél kisebb
kategória 2Minden 3,20 m-nél nagyobb tengelytávú kéttengelyes jármű: kisteherautók, pick-up terepjárók, mentőautók és halottaskocsik, kisbuszok, buszok és teherautók
kategória 3Bármilyen 3 tengelyes jármű: Buszok, teherautók, pótkocsik; 1. és 2. osztályok egy extra tengellyel
kategória 4Bármilyen 4 és 5 tengelyes jármű: Buszok, teherautók és pótkocsik; 1. osztály 2 extra tengellyel, 2. osztály 2 extra tengellyel
kategória 56 vagy több tengellyel rendelkező járművek

Törökország autópályadíjak

A Törökország matrica ára a török autópályákon való átkeléskor a megtett távolságtól és a tulajdonában lévő jármű kategóriájától függően változik.

A fizetés kizárólag török lírában vagy euróban történik.

Ezen az oldalon folyamatosan megtekintheti a további részleteket és a teljes listát az árakkal.

Egyéb autópályadíj-adók Törökország – a HGS Törökországon kívül

Különösen fontos megjegyezni, hogy az Ázsiát Európával összekötő Boszporusz-szorosnál Törökországban útdíjat kell fizetni a Boszporusz hídon vagy a Fatih Sultan Mehmet hídon. Az útdíj irányadó árai járműkategóriától függően a következők:

  • Kategória 1: 4.25 TRY
  • Kategória 2: 5.5 TRY
  • Kategória 3: 10.25 TRY
  • Kategória 4: 26 TRY
  • Kategória 5: 32.25 TRY

Fontos megjegyezni, hogy a hídhasználati díj (mindkét híd esetében) csak Európa-Ázsia irányra vonatkozik. Ázsia-Európa irányból viszont ingyenes az átkelés, nem kell híddíjat fizetni. Így, ha ezeken a hidakon utazik Európából Ázsiába, számolnia kell a jármű kategóriájának megfelelő költségekkel.

HGS pulyka

Bírság a HGS pulyka számára

A török autópályákon való járművezetés HGS Turkey nélkül illegálisnak minősül, és súlyos bírságot vonhat maga után. E szabály betartásának biztosítása érdekében matrica-ellenőrző mechanizmusok működnek, beleértve az elektronikus matrica-leolvasókat az autópálya-sorompóknál és a rendőrségi ellenőrzéseket.

Az autópályára való behajtáskor maximum 30 km/h sebességgel kell haladni, hogy az elektronikus olvasók leolvassák a HGS Turkey chipet és a jármű rendszámát.

Ha a Törökország matrica nem érvényes vagy hiányzik, a bírság nagyon magas lehet, akár a 11-szeresét is elérheti annak a kezdeti összegnek, amelyet a matricáért kellett fizetni.

3,5 T feletti járművek

A 3,5 T-nál nagyobb megengedett össztömegű járművekre pedig ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kisméretű járművekre.

A teljes HGS Turkey rendszer érvényes, ezért az összes szükséges részlet megtudásához lépjen a cikk első részébe, és gond nélkül vezessen Törökországban.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *