Croatia Vignette
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Jó hír a Horvátországban utazó sofőrök számára, hogy erre az országra nincs külön horvátország matrica. A horvát hatóságok matricák helyett autópályadíjakat, gyorsforgalmi utak, hidak és alagutak használatáért fizetnek.

Horvátországban jól kidolgozott autópálya-rendszer van, és az ezek használatának díjai a megtett kilométerek számától és a jármű típusától függően változnak.

Az autópályadíj költsége Horvátországban körülbelül 6-7 euró minden 100 megtett kilométerenként.

Horvátország matrica

Horvátország fizetős utak – hogyan kell fizetni?

Horvátországban két útdíjfizetési rendszer működik, attól függően, hogy hogyan valósítják meg azokat alagutakon, hidakon és autópályákon.

 • Zárt rendszer: Ez a díjrendszer horvátországi hidakra, alagutakra és néhány rövidebb autópálya-szakaszra vonatkozik. A zárt rendszerben az adott útszakaszra való behajtáskor egyszeri útdíjat kell fizetni. Ez egy fix díj, és kilépéskor nincs egyéb fizetési költség.
 • Nyílt rendszer: Nyílt fizetési rendszer esetén az autópálya elején lévő fizetős állomáson kell átmenni, ahol jegyet kap. Az Ön által vezetett autópálya-szakasz végén Horvátország autópálya-díjat kell fizetnie a jármű típusától és a megtett kilométerek számától függően.

Óvatos! Nagyon fontos, hogy az autópályára való belépéskor megőrizze a kapott jegyet, mert ellenkező esetben az utazás végén, ha nem tudja bemutatni a jegyet, akkor a lehető leghosszabb autópálya-szakasznak megfelelő összeget kell fizetnie. utazás járműkategóriájának megfelelően.

Horvátország matrica járműkategóriái

A 3,5 T alatti járművek autópályadíjának járműkategóriái a következők:

 • IA kategória: Motorkerékpárok, triciklik és négykerekűek.
 • I. kategória: Kéttengelyes, legfeljebb 1,90 m magas gépjárművek.
 • II. kategória: Kéttengelyes, 1,90 m-nél nagyobb magasságú, de 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek, valamint két járműből álló gépjárművek, ahol a gépjármű magassága 1,90 m-nél kisebb és pótkocsis tetszőleges számú tengellyel és magassággal.

A jármű kategóriájától és az útszakaszon megtett kilométerektől függően bizonyos összeget kell fizetnie.

Hogyan fizetek útdíjat Horvátországban?

A Horvátországi autópálya díjköteles utait (Horvátország matrica) különböző módokon fizetheti az egyes rendszertípusokhoz kapcsolódó fizetőállomásokon:

 1. Készpénz – a díjat euróban vagy horvát kunában fizetheti;
 2. Betéti/hitelkártya – bankkártyájával fizethet;
 3. Üzemanyagkártyák – egyes üzemanyagkártyák használhatók autópályadíjak fizetésére.

Fontos megjegyezni, hogy június és szeptember között 10%-os szezonális felár vonatkozik.

Ha többet szeretne megtudni a kapcsolódó díjakról és fizetési rendszerekről, az autópályák hivatalos weboldalain tájékozódhat:

 1. HAC (Hrvatske Autoceste) – https://hac.hr/
 2. BINA Istra – https://www.bina-istra.com/
 3. Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) – https://www.azm.hr/

Díjköteles utak Horvátországban alagutakért és hidakért

Az alagutakon és hidakon való átkelésért fix díjat kell fizetni a megfelelő útszakasz bejáratánál. Ezt az adót nem a megtett kilométerek alapján számítják ki, hanem a jármű kategóriájától függ. Így az alagutak és hidak útdíját csak az adott műtárgyakba való belépéskor kell fizetni a fizetőállomáson. Minden járműkategóriának saját díjszabása van, és az összeget a megfelelő díjponton való áthaladáskor kell megfizetni.

A horvátországi KRK híd esetében a 3,5 T alatti járművek díja 21 kunától kezdődik.

A Sveti Ilija alagút esetében a díj 12 kunától kezdődik a 3,5 T alatti járműkategóriák esetén.

Horvátország matrica

Bírság a horvát matricáért

A horvátországi díjköteles utak fizetésének elmulasztása miatti büntetések nagyon súlyosak. A horvátországi autópályadíj (Horvátországi matrica) fizetési kötelezettség elmulasztása miatti büntetés szabályai szerint a jármű vezetője a járműkategóriának megfelelő leghosszabb útvonal viteldíjának kétszeresével sújtható, az alábbi helyzetekben:

 • A sofőr már nem rendelkezik az autópálya-szakasz bejáratánál kiállított jegyével;
 • A sofőr a menetjegy kiállítása után 24 órával jelentkezik az autópályadíj-állomáson, anélkül, hogy a késést indokolná;
 • Az autópálya bejáratánál kiállított menetjegyen szereplő adatok már nem használhatók az útdíj kiszámításához.

Ezért fontos odafigyelni a fizető állomásokon kiadott jegyekre, és időben befizetni, hogy elkerülje az ilyen büntetéseket.

Horvátország díjkalkulátor

Ha jobban szeretné szervezni és hatékonyan megtervezni az útvonalat, otthonról kiszámolhatja a választott útvonal költségeit, beleértve a kapcsolódó útdíjakat is, a gördülékeny és kiszámítható utazás érdekében.

Ehhez használhatja az itt elérhető Horvátországi adókalkulátort.

3,5 T feletti járművek

Horvátországi matrica járműkategóriái

A járműkategóriától és a megtett kilométerektől függően bizonyos összeget kell fizetnie a Horvátországi matricáért.

 • III. kategória: Két- vagy háromtengelyes, 3500 kg-nál nagyobb megengedett össztömegű járművek, kéttengelyes és 3500 kg-nál nagyobb tömegű egytengelyes pótkocsis járművek, valamint II. csatolt tengelyek száma.
 • IV. kategória: Négy vagy több tengelyes, 3500 kg-ot meghaladó megengedett össztömegű gépjárművek, 3500 kg-nál nagyobb megengedett össztömegű kéttengelyes, két- vagy háromtengelyes pótkocsis járművek, valamint három tengely és 3500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb tömeg, tetszőleges számú tengelyes pótkocsival.
Horvátország matrica

Horvátország fizetős utak

Ha Horvátországban utazik át vagy fuvaroz, útadót kell fizetnie, a költségeket az autópályán megtett távolság és járműve kategóriája alapján határozzák meg.

Az autópályadíjakat az autópályák fizető állomásain szedik, és a megtett kilométerek száma és az Ön által vezetett jármű típusa alapján számítják ki.

Ez a folyamat hasonló a 3,5 T alatti járművekhez, amelyekről bővebben a cikk első részében, a kapcsolódó részben olvashat.

Útdíjas készülék ETC

Az elektronikus útdíjszedési rendszer, az ETC (Electronic Toll Collection) hatékony megoldás az útadó fizetésére Horvátországban. A jármű szélvédőjére van felszerelve, és akár előre fizetett módban is konfigurálható, ahol előre be lehet tölteni a pénzösszegeket, vagy utólagos fizetésre, ahol a fizetés a megtett útvonaltól függően később történik. és a kapcsolódó adók.

Az előre fizetett módban történő feltöltéshez használhatja a mobilalkalmazást, vagy SMS-ben, bankkártyával fizethet. Ez a rendszer megkönnyíti a tranzitot az autópályákon, és csökkenti a várakozási időt a díjfizető állomásokon.

Az ETC szolgáltatásról és annak használatáról ezen a hivatkozáson talál további információt.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *