Poland Vignette
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Lengyel matrica

A 3,5 tonnánál kisebb tömegű járművekhez nem szükséges lengyel matrica. Ha azonban ilyen járművel rendelkezik, akkor bizonyos lengyelországi útszakaszokon autópályadíjat kell fizetnie.

Ezek a fizetős útszakaszok az A1, A2 és A4 autópályákon találhatók Lengyelországban. Ezért ezen autópályák használatakor Önnek a megfelelő lengyelországi autópályadíjat kell fizetnie.

OrszágútMotorkerékpárok3,5 T alatti járművek
A1: Rusocin (Gdańsk) – Nowa Wieś (Toruń)29,90 PLN29,90 PLN
A2: Świecko (DE/PL) – Konin87,00 PLN87,00 PLN
A2: Konin – Stryków (Łódź)5,00 PLN9,90 PLN
A4: Mysłowice (Katowice) – Balice (Kraków)12,00 PLN24,00 PLN
A4: Bielany Wrocławskie (Wrocław) – Sośnica (Gliwice)8,10 PLN16,20 PLN

Ezeknek az autópálya-díjaknak a kifizetése Lengyelországban az autópályák mentén található, erre a célra kialakított díjbeszedési helyeken történik. Ezek az autópályadíj-pontok stratégiailag az autópálya-útvonal mentén helyezkednek el, és lehetőséget kínálnak a megfelelő útdíj fizetésére.

Ezeken a fizetési pontokon speciális sávokat vagy pénztárakat talál, ahol kifizetheti az autópályadíjat.

Hogyan fizethetek Lengyel matrica?

A lengyelországi fizetős utak fizetéséhez a lengyel hatóságok két rendszert alkalmaznak: a zárt rendszert és a nyílt rendszert.

A zárt rendszerek:

  • Az autópályára való behajtáskor jegyet kap.
  • Az útszakasz elhagyásakor a járműkategória és a megtett távolság szerint kell fizetni. Itt található az útdíjpénztár.
  • Fizetni lehet készpénzben euróban, dollárban vagy PLN-ben (lengyel zloty), illetve bankkártyával vagy üzemanyagkártyával.

Nyitott rendszer:

  • Az autópálya-szakasz elején csak egy fizetőállomás található, ahol előre kell fizetni az útdíjat.
  • Fizetni lehet készpénzben euróban, dollárban vagy PLN-ben, illetve bankkártyával vagy üzemanyagkártyával.

Fontos, hogy megismerkedjen az adott fizetési rendszerrel, attól függően, hogy melyik autópálya-szegmenset használja Lengyelországban. Az e-útdíj Lengyelország matricát többféle módon is fizetheti, akár készpénzben a megfelelő devizában, akár bankkártyával vagy üzemanyagkártyával.

lengyel matrica

Lengyel matrica árai

Mielőtt elindulna, előre kiszámolhatja a lengyel matricával kapcsolatos költségeket az egyes autópályákhoz elérhető kalkulátor segítségével. Így a használni kívánt autópályától függően hozzáférhet a kalkulátorhoz, amely az árakról és a vonatkozó járműkategóriákról ad tájékoztatást. Ezek az online számológépek kényelmes módot kínálnak az útdíjköltségek megbecslésére az alábbi lengyel autópályákon:

E számológépek használatával egyértelmű és pontos információkat kaphat az útvonaltól és járműkategóriától függően alkalmazandó viteldíjakról, lehetővé téve, hogy megfelelően felkészülhessen a lengyel autópályákon való utazásra.

Finom a lengyel matrica

Pénzbírságot kell fizetnie, ha nem fizette ki a járművének megfelelő lengyelországi útdíjat. A lengyel hatóságok erre vonatkozóan bírságot szabnak ki.

A bírság összege 250 PLN és 1500 PLN (körülbelül 1650 RON) között változhat. Ezért javasoljuk az útdíj befizetését, hogy elkerülje ezt a helyzetet és annak kedvezőtlen következményeit.

Az értékesítési pontok térképe

lengyel matrica

3,5 T feletti járművek

Lengyel matrica – Lengyelország fizetős utak teherautók számára

A 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművekre lengyelországi matricát kell fizetni útadó formájában, amely szélesebb körű, mint a 3,5 tonnánál kisebb megengedett össztömegű járművek esetében.

Íme a szabály hatálya alá tartozó járműkategóriák:

3,5 t vagy < 12 t megengedett legnagyobb össztömegű járművek
Car with trailer microbusPótkocsis személygépkocsi, amelynek a jármű és az utánfutó együttes tömege >3,5 tonna;Kibusz <9 üléssel, a jármű és az utánfutó megengedett legnagyobb tömege >3,5 tonna;
 van Truck tractor without semi-trailerCiągnik siodłowy3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű nyerges vontató; nyerges vontató félpótkocsi nélkül, 3,5 tonna megengedett össztömeg felett; kisteherautó 3,5 tonna felett.
≥ 12 t megengedett legnagyobb tömegű járművek
 TruckTeherautó, amelynek megengedett legnagyobb össztömege ≥12 tonna; ≥12 tonna megengedett legnagyobb össztömegű teherautó vonórudas pótkocsival;
Truck tractor with semi-trailerNyerges vontató félpótkocsival, megengedett legnagyobb tömege ≥12 tonna.
Buses
 bus<9 ülőhellyel rendelkező autóbusz (a vezetőüléssel együtt), tetszőleges megengedett legnagyobb tömegű;Busz/buszok <9 üléssel (a vezetőüléssel együtt) pótkocsival, bármilyen megengedett legnagyobb tömeggel.

Ezekhez a járműkategóriákhoz szükséges a megfelelő matrica beszerzése és a lengyel jogszabályoknak megfelelő útadók betartása. A fizetési módokról a következőkben lesz szó.

Ide kattintva ellenőrizheti, hogy járműve melyik kategóriába tartozik.

Lengyelország fizetőeszköz eTOLL

A lengyelországi e-TOLL rendszer előnyeinek kihasználásához a lengyel útdíjszedő hatóságok által jóváhagyott fedélzeti egységet (OBU) kell használni. Ez az ajánlott megoldás, mivel a közlekedési vállalatok számára alacsony költségekkel jár. A megoldás fontos előnye, hogy nem igényel mobiltelefont, így nincs lehetőség arra, hogy a sofőr elfelejtse feltölteni vagy véletlenül kikapcsolja, így elkerülhető a bírság vagy a hiba.

Az e-TOLL fedélzeti egység használata a legpraktikusabb megoldás a fuvarozók számára, mert ez jár a legtöbb előnnyel.

Ha szeretne eTOLL fedélzeti egységet szerezni, vegye fel velünk a kapcsolatot most itt!

Egyéb lehetőségek a lengyelországi matrica fizetésére

Az eTOLL útdíjrendszer alternatívájaként a fedélzeti egységen keresztül két további lehetőség áll a fuvarozók rendelkezésére:

  • Lehetőség van egy ingyenes mobilalkalmazás használatára is, amely Android és iOS eszközökön is elérhető, hogy csatlakozzon az e-TOLL rendszerhez és fizessen e Toll Poland-t. Fontos azonban megjegyezni néhány hátrányt, amelyek ezzel a megoldással kapcsolatosak. Az alkalmazás használata magában foglalja az e-TOLL Poland rendszerrel való folyamatos kapcsolat fenntartását, ami magas akkumulátor- és mobiladat-fogyasztáshoz vezethet. Ezenkívül, ha a jelzés megszakad, fennáll annak a veszélye, hogy a sofőrök bírságot kapnak a lengyel adóhatóságtól, mert nem fizetik a lengyel vámot.
  • Egy másik elérhető lehetőség a járművek csatlakoztatása az e-TOLL rendszerhez a beléjük telepített külső nyomkövető eszközzel (ELS). A megoldás használatához meg kell vásárolnia és telepítenie kell egy nyomkövető eszközt egy speciális külső cégtől, amely általában előfizetési díjat számít fel a szolgáltatásaiért.
lengyel matrica

Szerezze be most az eTOLL útdíjszedőt

Segítünk Önnek gyorsan és egyszerűen beszerezni az eTOLL útdíjautomatát.

Lépjen kapcsolatba a CargoTrack szakemberével most, és válassza ki a fedélzeti egységet Lengyelország átutazásához anélkül, hogy a bírságok miatt aggódna!

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *