Vignette Md
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Moldovai matrica az értékesítési pontokon

Az Moldovai matrica megvásárlásához felkeresheti a listán szereplő Moldova Agroindbank (MAIB) fiókok valamelyikét, vagy használhatja a Qiwi, Paymaster, MMPS és PayNet cégek fizetési termináljait, amelyek határátkelőhelyeken, PECO állomásokon, ill. pláza.

A helyszínen vásárolt matrica érvényessége a fizetés napjával kezdődik és a kiválasztott időszak utolsó napján 23:59-kor ér véget.

A Moldovai matrica megvásárlásához a következő adatokra lesz szüksége:

 • jármű rendszáma;
 • a járművezető neve;
 • Külföldi állampolgárok esetén CNP vagy útlevélszám és sorozat;
 • a jármű származási országa;
 • Jármű típus;
 • Az az időszak, amelyre a matricát kívánják;
 • Az útadónak megfelelő összeg moldovai lejben;

Fontos, hogy a fizetési bizonylatot a moldovai tartózkodása alatt megőrizze, mivel azt csekk esetén be kell mutatni a hatóságoknak.

Figyelembe kell venni, hogy minden 45 eurónál nagyobb értékű Md matrica esetén az összeg 1,5%-a vagy a bank által felszámított 7 moldovai lej jutalék kerül felszámításra.

Moldovai matrica online

Javasoljuk az Md matrica online megvásárlását a Közlekedési Minisztérium által kínált Mpay platformon keresztül. Ez a módszer gyors, és pénzügyi szempontból még kényelmesebb lehet.

A matrica online megvásárlásához kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Töltse ki/válassza ki a szükséges adatokat, például a jármű típusát, a matrica aktiválásának dátumát, az érvényességi időt, a jármű regisztrációs országát, a rendszámot, a sofőr nevét, CNP- vagy útlevélszámát és sorozatát, valamint az e-mail címet, ahová a fizetési visszaigazolást kapja.
 2. Erősítse meg a megjelenített összeget, amely az euróról moldovai lejre átváltott matrica értékét jelenti a Moldovai Nemzeti Bank árfolyamán.
 3. 4 online matricás fizetési lehetőség közül választhat. A legkényelmesebb bankkártyával (MasterCard vagy Visa) fizetni, különösen, ha még nem tartózkodik Moldovában.
 4. Ha már Moldovában tartózkodik, az online megszerzett matricát készpénzben is kifizetheti. A tranzakció befejezéséhez ki kell nyomtatnia a fizetési megbízást, és meg kell találnia egy PayMaster, QIWI, MMPS terminált vagy postahivatalt.

A weboldalon elérhető “Check note” opció lehetővé teszi az Md matrica érvényességének ellenőrzését és annak PDF változatának letöltését. Nincs más dolga, mint kinyomtatni a fizetési bizonylatot, és már indulhat is tovább.

Moldovai matrica

Moldovai matrica ár

A Moldovai matrica a kiválasztott időszaktól függően eltérő lehet. A hozzávetőleges árakat az alábbiakban találja:

Moldovai matrica1 nap7 napok1 hónap3 hónap1 év
Járművek max. 8 utasülés4€8€16€45€*85 € 6 hónapig / 180 € több hónapig
9-24 férőhelyes autóbuszok6€24€48€120€480€
Legalább 25 férőhelyes buszok7€28€56€140€560€
3,5 T alatti teherautó5€20€40€100€400€

*minden egymást követő 180 napos időszak után, beleértve az ezt követő nem teljes időszakokat is, 180 eurót kell fizetni

Finom a Moldovai matrica

A matrica Moldovában történő megvásárlásával nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha nem fizette ki a matricát, és úgy gondolja, hogy a moldovai utakon közlekedve “megúszta”, akkor a határon biztosan bírságot kap. A moldovai hatóságok az ország elhagyásakor ellenőrzik, hogy rendelkezik-e érvényes matricával.

Az MD matrica megvásárlásának vagy fizetésének elmulasztása esetén kiszabható bírság a körülményektől függően változhat. A bírság összege a következő:

 1. 2250 és 3000 moldovai lej között 7 napot meghaladó időtartamra, amikor a jármű Moldovában tartózkodik, és nem rendelkezik a matrica befizetését igazoló igazolással.
 2. 3000 és 9000 moldovai lej között, ha ugyanazt a szankciót ugyanabban az évben megismétlik.

3,5 tonna feletti járművek

Moldovai matrica

Hogyan fizethetek a Moldovai matrica?

A 3,5 tonnás küszöböt meghaladó össztömegű járművekre magasabb útadót kell fizetni a Moldovai Köztársaságban. A jármű tömegétől függően két különböző kategória van:

 1. 3,5 és 10 tonna közötti össztömegű teherautók.
 2. 10 és 40 tonna közötti össztömegű teherautók.

Ezeknek a kategóriáknak az adókulcsa változhat, és a nagyobb össztömegű járművek magasabb adókulcsot fizetnek a Moldovai Köztársaságban.

A fizetési módok ugyanazok, mint a 3,5 T alatti járművek esetében, a moldovai matrica fizikai vagy online vásárlásának minden részletének megtudásához ellenőrizze az első 2 pontot a 3,5 T alatti járművek rovatból.

A nehézgépjárművekkel kapcsolatos árakról a következő pontban olvashat.

Moldovai matrica ár

A teherautók MD matricája a kiválasztott időszaktól függően az alábbiak szerint változik:

Moldovai matrica1 nap7 napok1 hónap3 hónapok1 év
Teherautók 3,5-10 T8 euro32€64€160€640€
Teherautók 10-40 T11 euro55€112€280€1120€

Finom a Moldovai matrica

A matricás MD vásárlásánál nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha nem fizette ki a matricát, és úgy gondolja, hogy a moldovai utakon közlekedve “megúszta”, akkor a határon biztosan bírságot kap. A moldovai hatóságok az ország elhagyásakor ellenőrzik, hogy rendelkezik-e érvényes matricával.

Moldovában a matrica megvásárlásának vagy fizetésének elmulasztása esetén kiszabható bírság a körülményektől függően változhat. A bírság összege a következő:

 1. 2250 és 3000 moldovai lej között 7 napot meghaladó időtartamra, amikor a jármű Moldovában tartózkodik, és nem rendelkezik a matrica befizetését igazoló igazolással.
 2. 3000 és 9000 moldovai lej között, ha ugyanazt a szankciót ugyanabban az évben megismétlik.
Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *