vinietă Austria
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Hogyan ellenőrizhetem, hogy szükségem van-e osztrák matricára?

Ha a közeljövőben Ausztria meglátogatását vagy átutazását tervezi, vagy ebbe az országba való szállítást fontolgatja, az osztrák matrica vásárlásához ajánlatos előre ellenőrizni, hogy az útvonala tartalmaz-e útdíjköteles útszakaszokat.

Ide kattintva ellenőrizheti azokat az utakat, amelyeken Ausztria díjköteles, amelyeken nem vagy autópályadíjköteles. Ezt fontos megtenni az indulás előtt, hogy figyelembe tudja venni ezeket a költségeket, és meg tudja fizetni az osztrák hatóságok által előírt összes adót.

osztrák matrica

Utánfutókhoz, mobilházakhoz vagy motorkerékpár-utánfutókhoz nem szükséges az osztrák matrica.

Osztrák matrica az országban

Több mint 1316 fizikai értékesítési pontja van Ausztriában, ahol vásárolhat Ausztria útdíjmatricákat vagy Go-Boxokat. Más országokban is több mint 120 értékesítési pont működik, például Csehországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában, Svájcban és Liechtensteinben.

Ide kattintva elérheti azoknak a helyeknek a teljes listáját, ahol vásárolhat Ausztria útdíjat, és megtekintheti e helyek térképét.

Ausztria matrica online

Ausztria matrica online vásárlása egyszerűbb lehet, mint benzinkutat vagy fizikai értékesítési pontot keresni.

Fontos azonban tudni, hogy az osztrák matrica online vásárlása esetén ezt legalább 18 nappal az Ausztriába érkezés előtt meg kell tennie. Ennek az az oka, hogy az európai törvények lehetővé teszik bármely online vásárlás 14 napon belüli elállását, Ausztria pedig betartja ezt a rendelkezést.

A matrica online megvásárlásához Ausztriában (legfeljebb 3,5 tonna tömegű járművekre érvényes), kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Hozzáférés a weboldalhoz;
 2. Válassza ki a jármű típusát: autó / motorkerékpár;
 3. Válassza ki a kívánt matrica típusát (10 nap, 2 hónap, 1 év);
 4. Töltse ki a mezőket a regisztrációs ország adataival, a regisztrációs számmal és a matrica érvényességének kezdő dátumával;
 5. Adja meg e-mail címét a fizetés megerősítéséhez;
 6. Válassza ki a fizetési módot, és fizesse be az osztrák matricát;

Az Ausztria matrica megvásárlásának alternatívájaként az iOS és Android készülékekre elérhető ingyenes ASFINAG alkalmazást is használhatja.

Ezek az online módszerek kényelmesek és könnyen használhatók a szükséges matrica beszerzéséhez, mielőtt Ausztriába utazna.

Digitális matrica Ausztria

A digitális matricát Austria meg kell vásárolni, ha az osztrák autópálya-hálózat bizonyos szakaszain közlekedik, ahol kötelező az útdíj.

Ez a digitális útdíj szigorúan az alábbi 6 autópálya-szakaszra vonatkozik Ausztriában:

 1. A9 Pyhrn autópálya: Spital/Pyhrn csomópont és Adning csomópont (Bosruck alagút), valamint St. Michael és Übelbach (Gleinalm alagút) között.
 2. A10 Tauern autópálya: Flachau csomópont és Rennweg csomópont között (Tauern és Katschberg alagút).
 3. A11-es Karawanken autópálya: St. Jakob im Rosental csomópont és az államhatár között a Karawanken alagútban.
 4. A13 Brenner autópálya: Ausztria útdíjakat kell fizetni a teljes A13-as autópályán.
 5. S16 Arlberg expressway: between junction St. Anton am Arlberg and the junction Langen am Arlberg.

Fontos megjegyezni, hogy ha már kifizette az Ausztria digitális matricát e 6 rész valamelyikéért, akkor a továbbiakban nem kell megvásárolnia a fent említett digitális matricát.

Digitális matrica Ausztria a 6 speciális autópálya-szakaszhoz:

Országút1 utazás2 utazáséves kártya
A 13-as Brenner autópálya10.50 EUR21.00 EUR111.00 EUR
A 10-es Tauern autópálya13.00 EUR26.00 EUR116.50 EUR
S 16 Arlberg expressz út11.00 EUR22.00 EUR111.00 EUR
A 11-es Karawanken autópálya7.60 EUR
A 9-es Pyhrn autópálya16.00 EUR32.00 EUR111.00 EUR
FlexAz összes autópályaAz összes autópályaAz összes autópálya

Flex – Minden autópálya, később fizet.

A FLEX Digital vignette Austria szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az osztrák autópálya-hálózat különböző szakaszain zökkenőmentesen utazhasson, így az ASFINAG cég által kezelt autópálya-díj állomásokon gyorsan és készpénz nélkül haladhat át. A szolgáltatással kapcsolatos további információkért itt érheti el az oldalt.

Ausztria matrica ára

Osztrák matrica 3,5 tonnáig terjedő járművekhez:

 • Osztrák matrica 10 nap: 9,90 euró
 • Osztrák matrica 2 hónap: 29,00 euró
 • Osztrák matrica 1 év: 96,40 euró, érvényesség a következő év 31.01-ig

Osztrák matrica motorkerékpárokhoz:

 • Osztrák matrica 10 nap: 5,60 euró
 • Osztrák matrica 2 hónap: 14,10 euró
 • Osztrák matrica 1 év: 37,20 euró

A 13-as Brenner autópálya:

 • 1 út – 10,50 euró
 • 2 utazás – 21,00 euró
 • Éves kártya – 111,00 euró

Autostrada A 10 Highway:

 • 1 út – 13.00 euro
 • 2 utazás – 26.00 euro
 • Éves kártya – 116.50 euro

S 16 Arlberg Express út:

 • 1 utazás – 11,00 euró
 • 2 utazás – 22,00 euró
 • Éves kártya – 111,00 euró

A 11-es Karawanken autópálya:

 • 1 út – 7,60 euró

A 9-es Pyhrn autópálya:

 • 1 út – 16,00 euró
 • 2 utazás – 32,00 euró
 • Éves kártya – 111,00 euró
osztrák matrica

Bírság az osztrák matrica nemfizetéséért

Annak érdekében, hogy az osztrák matrica érvényes és látható legyen, fizikai matrica vásárlásakor azt jól látható helyre kell ragasztani. Személygépkocsik esetén ajánlatos a szélvédő bal alsó oldalára vagy a visszapillantó mögé ragasztani a matricát. Ugyanez az ajánlás vonatkozik a motorkerékpárokra is.

Fontos megjegyezni, hogy a matrica minden évben színt vált, így a hatóságok könnyen ellenőrizhetik, hogy van-e érvényes matricája.

Ha érvényes matrica nélkül utazik az osztrák autópályákon, a bírság 120 euró személygépkocsira (65 euró motorra), ha úgy dönt, hogy a helyszínen fizet.

Ha a matrica nincs megfelelően felhelyezve, vagy nem látható, a bírság 240 euró.

Ha Ön megtagadja a helyszíni bírság megfizetését, a bírósági eljárást követő bírság összege 300 és 3000 euró között változhat.

3,5 T feletti járművek

GO-Box töltőkészülék

Minden 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járműnek kilométer alapú “GO” adót kell fizetnie, ha Ausztria autópályáin és gyorsforgalmi utakon közlekedik.

Ha kamionnal, busszal vagy lakókocsival utazik Ausztriában, fontos tudnia, hogy ezt az osztrák útdíjat csak a GO-Box berendezéssel lehet fizetni, amelyet a jármű szélvédőjére kell felszerelni.

A GO-Box az egyetlen, az osztrák hatóságok által elismert hivatalos berendezés, amelyen keresztül a fuvarozók Ausztria útdíjat fizethetnek.

A GO-Box beszerzéséhez Ausztria több mint 175 GO értékesítési pontján átveheti. A bírságok és problémák elkerülése érdekében fontos, hogy rendelkezzen érvényes és aktivált GO-Box-szal, mielőtt az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon közlekedne.

Hogyan kell fizetni az osztrák matricát?

Az ausztriai útadó fizetésére a járművezetőknek két lehetőségük van:

 1. Utólagos fizetés (visszamenőleges fizetés): Ez a lehetőség a helyi GO-Box eszköz használatát jelenti. Az útadót visszamenőleg, azaz az ausztriai autópályák és gyorsforgalmi utak igénybevétele után kell megfizetni. A GO-Box készülék a járműben van felszerelve, és automatikusan rögzíti a megtett távolságokat. Utána a megtett távolság alapján kapsz egy számlát, melynek befizetéséért Ön felel.
 2. Előre fizetés (előre fizetés): Ez a lehetőség a helyi ASFINAG GO-Box készülék kizárólagos használatát igényli. Ebben a változatban az útadónak megfelelő összeget kell előre feltölteni a készülékbe. Ha osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon közlekedik, ez az összeg automatikusan levonásra kerül a kezdeti díjból.

Mindkét lehetőség magában foglalja a GO-Box használatát, de a különbség a fizetés időpontjában rejlik – akár visszamenőleg, akár előre. Fontos, hogy az osztrák utakon való utazás előtt válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő opciót, és győződjön meg arról, hogy rendelkezik érvényes és megfelelően feltöltött GO-Box-szal.

Ausztria matrica ára

A kiválasztott útvonal pontos árának kiszámításához menjen ide.

osztrák matrica

Vignetta Ausztria 2023

A GO-Box gépek bármely GO elosztó pontról beszerezhetők. Itt tekintheti meg a terjesztési pontok listáját és térképét, hogy megtalálja a legközelebbi pontot.

Fontos, hogy a GO-Box vásárlásától számított 28 napon belül bejelentsék és érvényesítsék a károsanyag-kibocsátási osztályt. Ehhez a regisztrációs kártya másolatát és a CEMT másolatát meg kell küldeni az Asfinagnak.

Ezt a határidőt be kell tartani, mert ellenkező esetben minimum 240 eurós bírságot kockáztat.

Az utólagos fizetési mód a sofőr által telepített eszközzel történhet. Bármelyik GO-Maut forgalmazási ponton beszerezhető, a kiállítási költség 5 euró.

Az előre fizetett fizetési módot az alkalmanként utazó fuvarozóknak ajánljuk. A sofőrök az üzemanyagkártyával vásárolhatják meg és tölthetik fel a gépeket hitellel.

A készülék minimum 75,00 eurós összeggel terhelhető, a maximális egyenleg pedig elérheti az 500 eurót (ÁFA-val).

További információkért és részletekért kérjük, látogassa meg a GO-Maut weboldalát itt.

Finom osztrák matrica a GO-Boxon keresztüli nem fizetésért

Ha a töltőkészülék (GO-Box) nincs beszerelve az autóba, vagy a számlához tartozó pénzeszközök nem elegendőek, a bírság 240 euró.

Egy elégtelen pénzeszközzel rendelkező GO-Box gép esetében azonban 5 óra vagy 100 km határidőt kap az osztrák matrica kifizetéséhez szükséges összeg betöltésére.

Ha a helyszínen megtagadja a bírság megfizetését, és a helyzet bírósági eljárásba torkollik, a bírság összege a bíróság döntéseitől függően 300 és 3000 euró között változhat.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *