Portugal Vignette
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Hogyan fizethetek portugál matrica?

A portugál matricarendszer két fizetési módot kínál: kézi és elektronikus fizetési módot.

Fontos tudnivaló, hogy minden autópályán csak egy fizetési rendszer működik, így a kézi fizetési rendszerrel rendelkező autópályákon nem lehet elektronikusan fizetni és fordítva. Ez nehézségeket okozhat a járművezetőknek, mivel Portugáliában az autópályadíjak négy elektronikus fizetési rendszere nem kompatibilis egymással. Az egyetlen rendszer, amely minden berendezéssel kompatibilis, a Temporary Via Verde.

Az egyes rendszerekről további információkat fogunk lebontani, hogy egyértelmű áttekintést adjunk.

portugál matrica

KÉZIKÖNYV Portugália matricás fizetési rendszere

A portugál matricás kézi útdíjfizetési rendszer hagyományos. Az autópályára való kilépéskor a sofőrök jegyet kapnak, amely tartalmazza a járműkategóriára és az adott szakaszon megtett távolságra vonatkozó adatokat.

Az autópályáról való lehajtáskor a járművezetők a jegyben rögzített adatok alapján a megfelelő útdíjat fizetik. Fizetni csak készpénzben lehet a benzinkutakon vagy az autópálya kijáratánál található speciális bankautomatán.

Fontos, hogy az autópályára való felhajtáskor kapott jegyet gondosan őrizze meg, mert kihajtáskor a helyes útdíjat kell kiszámítani. E jegy nélkül a sofőrök azt kockáztatják, hogy magasabb díjat számítanak fel a portugál autópályadíjak fizetéséért.

ELEKTRONIKUS útdíjfizetési rendszerek Portugália

A portugál autópályadíj (portugál matrica) elektronikus fizetési rendszerével kapcsolatban négyféle lehetőség közül választhat, attól függően, hogy melyik autópályán halad:

  1. EASYToll: Az EASYToll egy kifejezetten turisták számára kialakított elektronikus fizetési rendszer. Úgy működik, hogy a hitelkártyáját (Mastercard vagy Visa) társítja a jármű rendszámához. A fizetés a jármű elhagyása nélkül történik, a hitelkártya behelyezésével az autópályadíj-állomás fizetési termináljába. Az útdíj közvetlenül a kártyához tartozó számláról kerül levonásra. Az indulási díj 0,60 € + áfa, és minden út 0,26 € + áfa. A szolgáltatás az aktiválástól számított 30 napig érvényes.
  2. TOLLcard: A TOLLcard egy SMS-képes fizetési rendszer, melynek fix összege a járműforgalom alapján kerül felhasználásra. Egy évig érvényes, és a felhasználók választhatnak 5 eurós, 10 eurós, 20 eurós vagy 40 eurós előre feltöltött kártyák használatát is, amihez minden egyes megvásárolt kártya 0,60 euró + áfa plusz költséget jelent.
  3. TOLLService: A TOLLService lehetővé teszi a 3 napra korlátlan hozzáférésű, előre fizetett jegy vásárlását 20 € áron, amely csak könnyű járművekre érvényes. Ez utazásonként 0,60 € + ÁFA szolgáltatási díjat és 0,26 € + ÁFA adminisztrációs díjat tartalmaz. Léteznek előre fizetett jegyek fix utakkal is, például Spanyolország – Porto repülőtérről az A28-as vagy A41-es útvonalon (oda-vissza) vagy Spanyolország – Faro repülőtérről az A22-es útvonalon (oda-vissza) történő utazások. A TOLLService jegy megvásárolható az A24-es autópálya szervizterületein, a portói és farói repülőtereken, valamint a Matosinhos IKEA ponton.
  4. Ideiglenes VIA VERDE eszköz: A sofőrök ideiglenesen bérelhetnek “Via Verde Visitors” eszközt gyakori tartózkodáshoz. A bérleti díj 6 euró az első hétre és 1,50 euró minden további hétre. 27,50 eurós kezdeti letét kerül felszámításra (amelyet az eszköz visszaküldésekor térítünk vissza). A díj használat alapú, a készülék érvényességi ideje 90 nap, megújítási lehetőséggel.

A fizetési mód kiválasztása minden járművezető preferenciáitól és igényeitől függ, így biztosítva a hatékony és problémamentes közlekedést az autópályákon.

További információért nyissa meg ezt a linket.

portugál matrica

Járműkategóriák a portugál matricához

A megfelelő portugál matrica fizetés a járműosztályonként is eltérő. Itt ellenőrizheti, hogy pontosan melyik kategóriába tartozik:

1.osztályMinden pótkocsis vagy pótkocsi nélküli jármű, amelynek magassága az első tengely mellett 1,10 m-nél kisebb.
2.osztályMinden jármű (utánfutó nélkül), amelynek két tengelye van, és magassága legalább 1,10 m, az első tengely felett mérve.
3.osztályMinden jármű (utánfutó nélkül), amelynek két tengelye van, és magassága legalább 1,10 m, az első tengely felett mérve.
4.osztályMinden négy vagy több tengellyel rendelkező jármű (a pótkocsival együtt), amelyek magassága legalább 1,10 m, az első tengely felett mérve.
5.osztályMinden motorkerékpár ViaVerde Box-szal (1. osztály) van felszerelve. A ViaVerde Box-szal (1. kategória) felszerelt motorkerékpárok alacsonyabb adót fizethetnek.

Portugáliai értékesítési pontok térképe

portugál matrica

Szép autópálya Portugália

  1. július 1-jétől Portugáliában egy új törvény csökkenti az autópályadíj fizetésének elmulasztásáért kiszabott bírságot.

A bírság minimális összege a meg nem fizetett útdíj ötszöröse, de soha nem lehet kevesebb 25 eurónál.

A bírság maximális összege a minimális összeg kétszereseként kerül kiszámításra, azaz a bírság maximális összege 50 euró lesz.

3,5 T feletti járművek

A portugál autópálya-használati díjat ugyanúgy kell megfizetni a kisméretű járművek után, mint a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű nagy űrtartalmú járműveket.

Tehát ugorjon ennek a cikknek a 3,5 T alatti járművekkel foglalkozó első részéhez, és tekintse meg a portugál autópálya-adó fuvarozóként történő befizetésével kapcsolatos teljes információt.

Gyorsan be kell szereznie az Ebox töltőberendezést? Vegye fel velünk a kapcsolatot most és szerezze be!

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *