Spain highway tolls
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

A spanyol autópályadíjak típusai

spanyol autópályadíjak

Autovias – Spanyolország autópályadíjak nélkül

A spanyolországi autópályák ingyenesen elérhetők, és az “A” jelölésről, amelyet egy szám követ (pl. A7), felismerik.

Hátránya azonban, hogy ezeken az autópályákon gyakran torlódnak a be- és kijáratok.

Autopistas – Spanyolország autópályadíjával

A spanyolországi Autopistat autópályák a járműkategória szerint fizetősek, és az “AP” megjelöléssel, majd egy számmal azonosítják őket (pl. AP7).

Ezekhez az autópályákhoz gyakran csatlakozik az Autovías, de sokkal szabadabb és gyorsabb forgalmat kínálnak.

Hogyan fizessem ki az autópályadíjat Spanyolországban?

A spanyol autópályadíjakat (Spanyolország matrica) kézzel fizetik. Az autópályára való behajtáskor jegyet kap, és az út végén az adott autópálya-szakaszon a megfelelő útdíjat kell fizetnie.

Fontos megjegyezni, hogy egyes spanyolországi autópályák a járműkategóriának és az autópályán megtett távolságnak megfelelően díjat számítanak fel, míg másoknak csak a járműkategóriája határozza meg a fix útdíjat, függetlenül az autópályán megtett kilométerek számától.

Fizetni készpénzzel és bankkártyával is lehet.

Járműkategóriák

A 3,5 T-nál nem nagyobb megengedett össztömegű járművek vonatkozó járműkategóriája:

  1. kategória: könnyű járművek, például motorkerékpárok felszerelve vagy anélkül, személygépkocsik pótkocsival vagy anélkül (1 tengelyes pótkocsi 2 kerékkel), kisteherautók és kisbuszok 2 tengelyes 4 kerékkel.

Ezek a járművek az 1-es kategóriájú autópályadíjat fizetik az autópályára való behajtáskor és az adott útszakaszon megtett távolság függvényében.

A könnyű járművek átlagos ára 8 euró / 100 km.

Egyéb Spanyolország útadó

A spanyolországi autópályadíjak mellett az áthaladó hidakért és alagutakért is fizetnie kell bizonyos díjat, ha olyan útvonalat választ, amely magában foglalja azokat. Az áraik a következők:

Alagutakautó (euro)Rendeltetési hely
Del Cardi alagút11.67Spanyolország-Franciaország igazgatóság
De Vallvidrera alagút4.20Barcelona

Spanyolország fizetési pontjainak térképe

spanyol autópályadíjak

Autópályaadó-bírság Spanyolország

A bírság, amelyet fizetnie kell, ha nem fizeti az autópályadíjat, 100 EUR.

3,5 T feletti járművek

Spanyolország autópályadíjak

Van egy kényelmes lehetőség a Spanyolországban gyakran utazó teherautó- és személygépkocsi-vezetők számára, nevezetesen a VIA-T automatikus útdíjszedési rendszer.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a járművek megállás vagy várakozás nélkül haladjanak át az útdíjpénztárakon, ami nagy előny, különösen forgalmas időszakokban. A járműbe telepített VIA-T Box készülék segítségével az autópályáról való be- és kihajtások automatikusan rögzítésre kerülnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a VIA-T készülék használata a normál autópálya-díjon felüli többletdíj fizetésével jár. Sok járművezető azonban úgy véli, hogy ez a többletköltség indokolt a VIA-T automatikus útdíjszedő rendszer által kínált előnyök miatt.

A VIA-T készülékről itt talál további információkat.

spanyol autópályadíjak

Járműkategóriák a spanyol autópályadíjhoz

Attól függően, hogy melyik autópályán halad, és milyen járműtípust használ, a spanyol autópályadíj eltérő összegű lesz. A 3,5 T megengedett legnagyobb tömegű járművek járműkategóriái a következők:

  • kategória: Nehéz járművek 1 (Pesados 1), például 2 tengelyes teherautók és buszok, 3 tengelyes teherautók és autóbuszok, 2 tengelyes teherautók és buszok plusz 1 tengelyes pótkocsi, valamint 2 tengelyes személygépkocsik, kisteherautók és kisbuszok és 4 kerék a hátsó tengelyen (dupla gumik). Ezek a járművek az autópályára való behajtáskor és az adott útszakaszon megtett távolságtól függően a 2-es kategóriájú autópályadíjat fizetik.
  • kategória: nehézgépjárművek 2 (Pesados 2), például összesen 4 vagy több tengelyes járműszerelvények, beleértve az autókat, buszokat és lakókocsikat 2 tengelyes vagy legalább 1 tengelyes 4 kerékkel (kettős gumiabroncsok) . Ezek a járművek az autópályára való behajtáskor és az adott útszakaszon megtett távolságtól függően a 3-as kategóriájú autópályadíjat fizetik.

Autópályaadó-bírság Spanyolország

A bírság, amelyet fizetnie kell, ha nem fizeti az autópályadíjat, 100 EUR.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *