Vignette Slovenia
5/5 - (1 vote)

3,5 T alatti járművek

Hol kell a szlovén matrica?

Ha autópályákat és gyorsforgalmi utakat tartalmazó útvonalon utazik Szlovéniában, be kell szereznie egy Szlovénia matricát. Ezeket a matricákat a Dars cég kezeli, amely általában elvégzi az ellenőrzéseket, de a hatóságok is beavatkozhatnak ebbe.

Van azonban három kivétel, amikor nincs szüksége Szlovénia matricára:

 1. Koper gyorsforgalmi út (H6);
 2. Maribor gyorsforgalmi út (H2);
 3. Gorenjska autópálya (A2).

Ezeken az útszakaszokon nem kell útdíjat fizetnie Szlovéniának.

szlovén matrica

Járműkategóriák Szlovéniában

Pentru vehiculele de sub 3,5 T, sunt kategória:

 • 1 – Motorkerékpárok;
 • 2A – A 2A adóosztályba a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb tömegű és 1,3 méteres hasmagasságú járművek tartoznak. Ebbe a kategóriába tartozik a legtöbb autó, kisbusz, SUV, SUV és pickup;
 • 2B – A 2B adóosztályba a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb tömegű és 1,3 méternél nagyobb hasmagasságú járművek tartoznak. Ide esik a legtöbb többcélú jármű és könnyű teherautó.

Értékesítési pontok a szlovén matrica számára

2023 februárjától már nem lehet 3,5 tonnáig terjedő tömegű járművekhez szélvédőmatrica formájában Szlovénia matricát vásárolni tégla és habarcs helyekről. Ehelyett választhat e-matricát, Szlovéniát.

A Slovenien e-matrica beszerzéséhez két kényelmes lehetőség közül választhat. Mehet a határhoz közeli benzinkúthoz vagy egy Dars benzinkúthoz, ahol megvásárolhatja és aktiválhatja járművére a Slovenien e-matricát.

Ez a változtatás a felhasználók számára előnyös, mert már nem kell jól látható helyre matricát ragasztani az autó szélvédőjére, hanem mindent digitális formátumba alakítottak át, ami könnyebben kezelhető és használható.

Szlovén matrica online

Mint korábban említettük, a Szlovénia matrica 2023-tól kizárólag online vásárolható meg. Lehetősége van saját maga megvásárolni, vagy segítséget kérni ehhez az eljáráshoz.

Szlovénia matrica online vásárlásának legegyszerűbb és leggyorsabb módja a Tollster alkalmazás. Ön letölti az alkalmazást, kiválasztja az országot, megadja a jármű adatait, és közvetlenül az alkalmazásban fizet bankkártyával. Vásárolhat matricát több országra vagy több járműre, és gond nélkül indulhat útjára!

Ha matricát szeretne vásárolni a szlovén hatóságok webhelyéről, kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

 1. Nyissa meg a webhelyet
 2. Válassza ki azt a járműosztályt, amelyhez a matricát szánják
 3. Adja meg e-mail címét, és kövesse az ott kapott linket a vásárlási folyamat folytatásához
 4. Válassza ki a származási országot, és adja meg autója rendszámát
 5. Fizessen online

Ezekkel a lépésekkel megszerzi a szlovéniai autópályákon és gyorsforgalmi utakon való közlekedéshez szükséges matricát, amely biztosítja a gondtalan utazást és betartja a törvényi előírásokat.

szlovén matrica ára

A Szlovénia matrica a jármű kategóriájától és a vásárlás időtartamától függ. Ezektől a szempontoktól függően az árak a következők:

Szlovénia matrica7 napok1 vagy 6 hónap1 év
Motorkerékpárok8 euro32 euró (6 hónap)58,70 euro
Legfeljebb 3,5 tonnás járművek, amelyek magassága nem haladja meg az 1,3 métert az első tengelytől16 euro32 euró (1 hónap)117,50 euro
Legfeljebb 3,5 tonnás járművek, amelyek magassága 1,3 méter az első tengelytől32 euro64,1 euro (1 hónap)235 euro

szlovén matrica bírság

Szlovéniában a matricák fizetésének elmulasztásáért kiszabható bírság 300 és 800 euró között mozog.

Fontos előny, hogy a bírság helyszíni vagy 8 napon belüli befizetése esetén az értéke felére csökken. Így azok, akik gyorsan befizetik a bírságot, a befizetés összegének jelentős csökkentésében részesülnek.

3,5 T feletti járművek

Útdíjas készülék DarsGo

Szlovéniában a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek kötelesek a DarsGo nevű elektronikus rendszert használni, amely automatikusan kiszámolja a megtett útvonalnak megfelelő útdíjat.

A szlovákiaihoz hasonló DarsGo eszköz beszerzéséhez a járművezetőknek az országba való belépéskor kell igényelniük ezt a szolgáltatást, akár benzinkúton, akár Dars benzinkúton. Ennél az eljárásnál 10 eurós eljárási díjat számítanak fel.

A DarsGo készülék megszerzéséhez be kell mutatni a jármű forgalmi engedélyét, valamint a károsanyag-kibocsátási osztályát igazoló dokumentumot.

Ezenkívül lehetőség van a DarsGo készülék otthoni online kérésére, mielőtt Szlovéniába utazna.

Az eszköz telepítésével kapcsolatos részletek, valamint a beszerzési információk itt találhatók.

szlovén matrica

Járműkategóriák a szlovén matrica

A 3,5 T feletti járművek esetében a kategóriák a következők:

R3 – kettes adókategória – Háromtengelyes gépjárművek, amelyek megengedett legnagyobb tömege meghaladja a 3500 kg-ot, valamint háromtengelyes járműcsoportok, amelyeknél a vontató jármű megengedett legnagyobb tömege meghaladja a 3500 kg-ot.

R4 – Harmadik adókategória – Háromnál több tengelyes gépjárművek, amelyek megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 3500 kg-ot, valamint a háromnál több tengelyes járműcsoportok, amelyek legnagyobb megengedett vontatótömege meghaladja a 3500 kg-ot.

szlovén matrica ár

A DarsGo készülék Szlovéniában automatikusan kiszámítja a fizetendő összeget autópályák vagy gyorsforgalmi utak használatakor. A teljes hálózat 623 kilométer hosszú, ebből 128 kilométer fizetős szakasz.

Az útadó költsége Szlovéniában a következő szempontoktól függ:

 • Megtett távolság;
 • A jármű tengelyeinek száma;
 • a jármű emissziós osztálya;

Ahhoz, hogy képet kapjon az útadó szlovéniai költségeiről, végezzen számítási szimulációt.

Lehetősége van az adó költségét előre vagy az utazás végén befizetni. Előre fizetés esetén a fel nem használt hitelt számla formájában visszakapod. Ne feledje azonban, hogy a számla kiállításáért 6 eurós díjat kell fizetni, így az ennél kisebb vagy egyenlő összegeket nem térítjük vissza.

Finom Szlovénia matrica

Szlovéniában a matrica nemfizetéséért kiszabható bírság 300 és 800 euró között mozog.

A bírságot akár a helyszínen, akár 8 napon belül befizető sofőröknek azonban előnye van: az értéke felére csökken. Így a gyors fizetéssel jelentős bírságcsökkentésben részesülhet.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *