vignette Switzerland
5/5 - (1 vote)

3,5 T-s jármű

Svájc matrica

Svájcban kötelező Svájc matricával közlekedni az 1-es és 2-es osztályú autópályákon vagy országutakon.

Akárcsak Magyarországon vagy Bulgáriában, a svájci matrica megvásárolható fizikailag, de online is. Ezért a svájci matricát online és az 5 fizikai helyről is megvásárolhatja, amelyeket a következő részben ismertetünk.

Svájc matrica hol lehet vásárolni

A svájci matrica értékesítési ponton történő megvásárlásához 6 helyen áll az Ön rendelkezésére:

 1. Vámpontok;
 2. Benzinkút;
 3. Posták;
 4. Közúti közlekedési hatóságok irodái;
 5. Turista helyek;
 6. Egyéb kijelölt pontok;

A svájci matrica megvásárlása után a következő lépés az, hogy jól látható helyre felragasztjuk a szélvédőre, hogy a svájci hatóságok ellenőrizni tudják az érvényességét.

A matrica Svájc ára nem tartalmazza az olyan alagutak áthaladását, mint a Grand St. Bernhard Tunnel és a Munt la Schera, ahol külön díjat kell fizetni.

A svájci matrica megfelelő beillesztéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Távolítsa el a védőfóliát a matricáról.
 2. Rögzítse a matricát a szélvédő belső oldalára. A ragasztás konkrét helyét szigorúan be kell tartani, különben jelentős pénzbírságot kockáztat.
 3. A matricát általában a szélvédő tetejére, a vezetőoldalra vagy középre, a visszapillantó tükör mögé kell felragasztani.

Fontos megjegyezni, hogy a már a szélvédőre ragadt matrica az eltávolítás pillanatában semmissé válik, és nem lehet újra felhelyezni.

Svájc matrica

Vignette Svájc online

A további stressz elkerülése érdekében, amikor Svájcba érkezik, dönthet úgy, hogy online fizet a svájci fizetős utakon

Svájc matrica online vásárlásának legegyszerűbb és leggyorsabb módja a Tollster alkalmazás. Ön letölti az alkalmazást, kiválasztja az országot, megadja a jármű adatait, és közvetlenül az alkalmazásban fizet bankkártyával. Vásárolhat matricát több országra vagy több járműre, és gond nélkül indulhat útjára!

Más módon elérheti a dedikált platformot, és egyszerűen és kényelmesen vásárolhat Svájc matricát. Ezen a platformon keresztül kitöltheti a szükséges adatokat, befizetheti és kézhez kaphatja a matricát elektronikus formátumban, így elkerülhető, hogy Svájcban egy fizikai ponton vásárolja meg.

Ennek a lehetőségnek a kihasználásához lépjen be ide, és vásárolja meg a Svájc matricát online.

Vignetta Svájc ár

Svájcban kötelező matrica van az autópályák használatához, ami abban egyedülálló, hogy nem választhat több érvényességi időszakot. A matrica ára 40 svájci frank (CHF), ami nagyjából 40 eurónak felel meg, normál érvényességi ideje pedig 14 hónap.

Fontos megjegyezni a következő hasznos információkat a svájci matricával kapcsolatban:

 • Fizetési mód: Ha a Svájc 2023 matricát a svájci vámnál vásárolja, akkor euróban, font sterlingben vagy dollárban is fizethet, de ezen devizák esetében csak készpénzben. Javasoljuk, hogy a pontos összeget a kívánt pénznemben tartsa magánál a vámpontokon történő fizetéshez.
 • Érvényességi idő: A svájci matrica normál érvényességi ideje 14 hónap. Fontos, hogy ellenőrizze a matricán feltüntetett lejárati dátumot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jogszerűen közlekedik a svájci autópályákon.

Kell egy svájci matrica a pótkocsihoz?

Igen, a legfeljebb 3,5 tonna össztömegű, gépjárművel vontatott pótkocsiknak saját matricával kell rendelkezniük Svájcban.

Ez azt jelenti, hogy mind az utánfutót vontató járműnek, mind a pótkocsinak érvényes matricával kell rendelkeznie. Fontos, hogy a svájci utakon közlekedve mindkét jármű megfeleljen a matrica megvásárlására és kihelyezésére vonatkozó követelményeknek.

Svájc alagútdíjak

Nagy Szent Bernát

Egy pass29,50 CHF (~29.92 €)
2 bérlet (30 nap alatt)47,30 CHF (~47.97 €)
10 bérlet (2 év alatt)118 CHF (~119.67 €)
20 bérlet (2 év alatt)159 CHF (~161.25 €)

Munt la Schera

hétfőe-jegyvasárnap-péntekszombat
december-áprilisKétirányú35 CHF (~35.50 €)42 CHF (~42.59 €)
Egy pass20 CHF (~20.28 €)29 CHF (~29.41 €)
május-novemberKétirányú25 CHF (~25.35 €)25 CHF (~25.35 €)
Egy pass15 CHF (~15.21 €)15 CHF (~15.21 €)

Finom svájci matrica

Vignetele Elveția sunt strict verificate prin trei sisteme:

 1. Mobil és helyhez kötött ellenőrzések a Szövetségi Vámhivatal által: Ezeket az ellenőrzéseket a svájci utakon lehet elvégezni annak ellenőrzésére, hogy a járművezetők rendelkeznek-e érvényes matricával.
 2. Erős forgalmú útszakaszokon fix ellenőrző állomások: Az erős forgalmú utak egyes szakaszain fix irányító állomások találhatók, ahol a hatóságok ellenőrizhetik a gépjárműveken érvényes matrica meglétét.
 3. A kantoni rendőrség további ellenőrzései: A különböző svájci kantonok rendőrsége további ellenőrzéseket végezhet a matrica-követelmény betartásának ellenőrzése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy ha érvényes matrica nélkül közlekedik a svájci utakon, 200 svájci frank (~202 euró) bírságot kaphat. Ügyelni kell arra, hogy a matricát megfelelően rögzítsék a szélvédőre, mert ennek elmulasztása pénzbírsággal és az azt követő érvényes matrica megvásárlásával járhat.

3,5 T feletti járművek

Hogyan fizethetek matricát Svájcban?

Svájcban a hatóságok a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járművekre általánosan LSVA-nak (Heavy Performance Vehicle Tax) nevezett “szövetségi” adót alkalmaznak.

Az LSVA számítási alapját a következő tényezők határozzák meg:

 • A jármű vagy járműszerelvény megengedett össztömege (hzG).
 • A megtett távolság kilométerben kifejezve.
 • Az útdíj mértéke, amely a jármű EURO osztályának megfelelően változik.

Az LSVA adónak három kategóriája van, amelyeket itt ellenőrizhet.

Óvatos! Az LSVA díjszabási módszerét 2024 végére leállítják, és teljesen felváltja az EETS rendszer.

Az LSVA mellett létezik egy másik adó, a PSVA (Heavy Fixed Vehicle Tax), amely a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű személygépjárművekre vonatkozik.

Svájcban több módon is fizethetünk útadót:

 • A jármű fedélzetén található EETS (European Electronic Road Toll System) egységen keresztül.
 • Személyi igazolvány (személyi igazolvány) és feldolgozó terminál használata.
 • Emotach PRHVC fedélzeti egységen keresztül.
 • Üzemanyagkártyákon keresztül.
Svájc matrica

Útdíjas készülék svájci matricához

2025-től az EETS lesz az egyetlen svájci útdíj fizetési lehetőség a Svájcon áthaladó, 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű teherautók esetében.

Ezért azt javasoljuk, hogy szerelje fel járműveit az EETS eszközzel, hogy megkönnyítse a svájci matrica díjak befizetésének folyamatát.

Az autópálya-automata nagyon egyszerűen felszerelhető az autó fedélzetére, és a pénzösszegeket a Svájcon való átkeléshez szükséges összegnek megfelelően automatikusan felveszik.

Bírság Svájc matrica számára

Ha nem az EETS díjszabási rendszerén keresztül fizet, a számlája nincs feltöltve a szükséges pénzösszeggel, vagy nem működik, körülbelül 202 EURO-s bírságot kockáztat.

Gondosan ellenőrizze a svájci matrica befizetésének teljesítését, hogy biztosan ne kapjon bírságot.

Lorena
Lorena

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *